16.11.2012

Talo harjakorkeudessa!

Kuvaaja kuvaa olohuoneesta eteiseen päin

Pylväsviidakko!
 

Etupiha. Tuo "uloke" oikealla on pääovi.

 

Viikon luovan tauon jälkeen on talon elementtiasennus saanut taas jatkoa.
Nosturi tuotiin takaisin tontille ja jälleen kaartoivat paikalle elementtirekat Virosta. Seiniä alettiin nostelemaan paikalleen ja tarvittiinpa siinä jossain vaiheessa paikalle toinenkin nosturi. Jotkut elementeistä olivat sen mallisia, etät ne oli pitänyt kuljettaa perille kyljellään ja asentamista varten ne taas piti kääntää pystyyn. Suoraan rekasta sitä ei voi kääntää, koska silloin on vaarana että elementti murtuu. Niinpä toinen nosturi nosti sen sellaisenaan ylös rekasta ja toisella nosturilla elementti käännettiin ilmassa. Kaikki meni hyvin ja ehjät elementit saatiin taloon asennettua. Raksamies se soitteli infopuhelua raksalta: "Täällä onkin nyt vähän ison rakennustyömaan meininkiä, kaksi isoa nosturia. Sitä vaan tässä mietin, että kukakohan tän kaiken maksaa?"


Nyt on sitten saatu kaikki seinät paikoilleen, betoniportaat vievät yläkertaan ja kattotuolit on talon päällä. Patolevyt on laitettu sokkeleiden ympärille ja talon ympärystä on täytetty maalla. Ainoastaan autokatos jäi tekemättä, siihen oli jotain syitä joita itse en ymmärtänyt vielä kolmannellakaan selityskerralla. Tämän takia ensi viikolla nosturi palaa vielä kertaalleen tontille nostelemaan katoksen elementit paikoilleen ja tässä sillä välin tehdään ne asiat, jotka pitää tehdä jotta elementit voidaan asentaa. Phuuh, ei helppoa maallikolle.

Edellispäivänä tontille käytiin kippaamassa 13 tonnia alumiinitelineitä, joita tarvitaan talon ympärille nyt, kun kaksi timpuria alkaa rakentaa kattoa. Telineet vuokrattiin Telinekympeiltä, ja myös telineiden asentajat tulevat sieltä. Kun timpurit ovat saaneet katon pohjat valmiiksi, tulee JP-Peltityön miehet tekemään päälle peltikaton.
Ensi viikolla porataan maalämpöputki maahan ja vielä joulua edeltävällä viikolla meille on tulossa ikkunanasentajat laittamaan ikkunat paikoilleen.

Tänään tuli eteen hyvin tuttu tilanne rakentamisessa, nimeltänsä "bad news".
Raksamies ihmetteli heti ensimmäisten elementtien saavuttua muutama viikko sitten, että miksi elementtien pinnalla oleva eriste on valkoista (ne dalmatialaiset, valkoiset eristeet kiinnitetty mustilla lätkillä). Raksamies oli tottunut, että se eriste jota meille piti tulla, on harmaata. Toisaalta hän ajatteli, että jospa ne Virossa sitten käyttävät vastaavaa, mutta eri väristä eristettä. Hän oli kuitenkin alkanut asiaa hiukan selvittämään ja tänään saatiin vastaus: Viron tehtaalla elementteihin on laitettu täysin väärää eristettä. Tämä dalmatialaiseriste on liian... miten sitä nyt sanotaan...lämmöneristävyyskyvyltään tämä eriste ei ole niin hyvä, mitä olisi ollut se eriste, jota tilasimme. Tämä vaikuttaa nyt suoraan seinän U-arvoon ja sitä kautta talon saamaan energialuokkaan. Rakennusmääräyskokoelman mukaan seinien U-arvo pitäisi olla enintään 0.17, ja meillä piti olla 0.15 eli vielä määräyksiä parempi. Nyt tällä dalmatialaisieristeellä U-arvoksi tulisi vain 0.19 eli tavallaan määräysten vastainen. (Huomasitte varmaan, että tässä kohtaa tekstin kirjoitusta oli pakko pyytää Raksamieheltä apua...)


Nämä on näitä harmittavia juttuja, mitä tulee vastaan. Pohdin sitä juuri tuossa, että kumpikohan on rakentamisessa ärsyttävämpää: Se kun itse mokaa, vai se kun muut mokaavat? Tässä on tilanne nyt se, että olemme tilanneet ihan oikein elementit, ja Viron tehtaalla on tehty täysin tilauksen vastaista hommaa. Vaihtoehdot on nyt oikeastaan ne, että pidämme nämä nykyiset eristeet huonompine U-arvoineen ja vaadimme asiasta tehtaalta kunnollisen hyvityksen, tai sitten lisäämme nykyisen eristeen päälle vielä pienen eristeen, jolla päästäisiin niihin arvoihin, mikä alunperin oli tarkoitus. Tämän työn ja lisäeristeen saisi tässäkin tapauksessa maksaa tehdas. Saas nähdä, miten sitten tehdään.

Ja nyt kun tulee ensimmäiset mollaukset vastaan näitä toimijoita kohtaan, niin pitää tarkentaa yhtä juttua. Olen tuolla jossain sanonut, että talomme seinäelementit on tulleet Parma Oy:ltä. Itse asiassa vain ontelolaatat ja betemipilarit ovat tulleet Parmalta. Betoniporras tuli Lemminkäiseltä. Kaikki muut betonijutut, eli seinät, tuli siis Viron tehtaalta E-Betoonelementiltä, joka on samaa konsernia kuin Parma Oy ja jolta Parma alihankintana hankkii elementtejä. Tässä tapauksessa Raksamies on asioinut suoraan Viron tehtaan kanssa, tilannut meidän tavarat suoraan sieltä ilman välikäsiä.

Tässä kohtapuoliin pitäisi olla yhteydessä myös keittiötoimittajaan. Kerroinkin varmaan aikaisemmin, että olemme tehneet kaupat kaikista kiinteistä kalusteista ja kodinkoneista Domus-Keittiöiden kanssa. Kalusteet on suunniteltu muuten, mutta lopulliset ovien materiaali- ja värivalinnat jäivät vielä auki ja niitä pitäisi mennä tarkentamaan, jotta tilaus saataisiin ihan lopullisesti sisään. Keittiön kohdalla ei itse asiassa ole niinkään ongelmaa, siinä on jo päätökset tehty (valkoinen keittiö), mutta vessat ja kodinhoitohuone tuottaa vieläkin vähän pään vaivaa.

1 kommentti: