8.7.2013

Kaiteita

Viikonloppuna levähdettiin raksapuuhista ja käytiin Puuhamassa peuhaamassa. Tänään maanantaina Raksamies heräsi taas aikaisin ja suuntasi raksalle hommiin. Kun me muut kömmimme perässä joskus puolen päivän aikaan, löysin Raksamiehen tilanteesta, mistä en yhtään tykännyt.
Mulla on näissä raksaprojekteissa ollut lähinnä turvallisuuspäällikön rooli, jaksan kytätä tapaturma-alttiita tilanteita ja luoda skenaariota päässäni, ja vaahdota Raksamiehelle näistä asioista. Nyt kun meillä on tuota korkeaa tilaa raksalla ja siinä korkeassa tilassakin pitää levyttää kattoja ja seiniä, niin olen jo etukäteen sanonut Raksamiehelle, että hän ei saa sellaisia hommia tehdä raksalla yksin, ainakaan jos se vaatii jotain huojuvia teline-tikkaat-jne -virityksiä. Tai tehkööt vaan homman yksin, mutta raksalla pitää olla silti joku muukin edes paikalla. Mun kauhuskenaarioni tässä on se, että Raksamies tippuu jostain korkealta alakerran betonilattialle ja vaikka loukkaantuu niin, ettei pysty hälyttämään itselleen apua. Siellähän makaa ja viruu sitten, ja se olisi aika surkeaa. Mun mielestä ei kannata liikaa luottaa hyvään onneen ja siihen että "eihän mulle mitään tapahdu". Raksalla tehdään tietysti muutenkin koko ajan asioita, joissa voi sattua ja tapahtua. Pelataan sahojen ja sirkkeleiden kanssa, ollaan tikkailla ja niin edelleen. Tuohon vielä lisätään keikkuminen erilaisten väliaikaisviritysten päällä korkeassa tilassa, niin jo vain on jonkun syytä vaahdota turvallisuusnäkökohdistakin.
Niin, tänään siis astuessani raksalle näin tämän alla olevan kuvan heti edessäni, kun ylös katsahdin. Kuvan ottamiseen mennessä Raksamies tosin oli jo ehtinyt alas tikkailta, mutta sitä ennen hänellä oli toinen jalka tuettuna tuohon puiseen kaiteeseen ja toinen tikkaiden yläaskelmalla, ja sellaisella leveässä haara-asennossa hän työskenteli tuon katossa olevan aukon kanssa. Ja se, mikä ehkä eniten tässä kouraisee, on että tikkaat ovat aivan lähellä tuota yläkerran lattian reunaa, jossa ei ole mitään kaidetta, vain suora pudotus alakertaan. Se vaatii vain yhden horjahduksen siitä ihme työskentelyasennosta ja...
(Tuo katossa oleva aukko on muuten ullakkoportaita ja sen luukkua varten.)
 

No, aikani siinä motkotin tästä asiasta ja motkotustani kuunnellessaan Raksamies alkoi samalla rakentaa edes jonkin näköistä turvakaidetta tuohon reunaan.
Tuo vasemmalla laidalla näkyvä kaide on taas ihan pysyvä juttu, siihen tulee siis ihan kipsilevystä rakennettu umpikaide. Tämä, mihin Raksamies nyt virittää väliaikaista kaidetta, siihen tulee lasikaide.

Tällä kaiteella en kyllä edelleenkään päästä lapsia yksin yläkertaan raksa-aikana, mutta onhan tuo jonkinnäköinen mielenrauha mulle, joka kotona mietin näitä skenaarioitani Raksamiehen paiskoessa hommia yksin raksalla ;)

 
 
Mietimme tosi pitkään, että millainen kaide portaikkoon tulee. Haasteita teettää pari seikkaa, joista yksi on nuo kaksi betonipilaria tuossa portaikon vieressä (kuva alla). Toisen pilarin takaa alkaa jo meidän makuuhuone, ja jos portaissa olisi ihan tavallinen pinna- tai lasikaide (ilmavaa lasia oltaisiin haluttu), niin sieltähän jäisi sitten sellainen rako, josta näkee suoraan meidän makuuhuoneeseen, eli tuon toisen pilarin jälkeen näkyvä rako. Päätettiin sitten siinä vaiheessa, että tuohon yläkertaan tulee portaiden puoleiselle sivulle kipsilevystä umpikaide, ja se saa jatkua alas asti tuolta osalta, mistä näkyy meidän makkariin. Ja tuon portaiden alapään kanssa päätettiin, että tehdään siihenkin sitten kipsilevystä umpikaide, mutta matalampi eli normaalin porraskaiteen korkuinen. Tässä alla olevassa kuvassa nyt näkyy tämän hökötyksen runkoa.
 


 
Tästä raosta näkyy meidän makuuhuoneeseen.
Tai näkyisi, jos sitä ei peitettäisi kipsilevyllä.
 
 
Esittelenpä nyt vielä pari netistä tongittua kuvaa betoniportaikoista. Etsittiin näitä kuvia, kun mietittiin tätä kaideasiaa ja samaten sitä miten meidän portaat pinnoitetaan.
 
Tässä oli ihan kiva pinnoitusidea eli laminaatti/parketti.
 
Sitten kaideasioita. Tässä esimerkki tunnelimaisesta valinnasta,
eli täysin umpinainen kipsilevytys eikä varsinaista kaidetta ollenkaan.


Puupinnat, normaalikorkuisena tai korkeana. Ei iske.

Lasi olisi ihana, ilmava ja kevyt. Tässä meidän tapauksessa se ei oikein käy,
kun se ei kuitenkaan voi olla lasikaiteena ylös asti.
Tässä kuvassa näkyy myös raakabetonipinnalle jätetyt portaat,
joista Raksamies haaveilee. Minä taas näen vain sen,
miten joku meidän lapsista kompuroi portaissa ja
kalauttaa päänsä sellaiseen kovaan ja terävään betoniportaaseen
(taas näitä kauhuskenaarioita, äitien erikoisalaa...)

Ja tässä näkyy nyt tuollanen normaalikorkuinen kaide kipsilevystä tehtynä,
joka meillekin siis tulee siihen puoleen väliin porrasta.
Jep jep, tää oli hyvä ideakuva. Luulen, että meidän portaikko tulee näyttämään
hyvin paljon tältä, luulen että meilläkin portaat pinnoitetaan
tällä tavalla, sillä lattiamateriaalilla mikä meillä muissakin tiloissa on.
 
 
Mä olen viettänyt viime illat myöhäiseen tietokoneella etsien netistä ideakuvia kylppäriin, lastenhuoneisiin ja niin edelleen. Olen löytänytkin tosi ihania kuvia, mutta silti mikään niistä ei ole oikein anatnut mulle mitään suuntaa mihinkään varsinaisesti. Ehkä jostain kuvasta vähän bongasin ajatusta siitä, minkä väristä seinää haluaisin makuuhuoneeseen, mutta siinäpä se. Mä en esimerkiksi millään keksi, millaiset seinät meille tulisi vessoihin. Vaaleaa? Tummaa? En keksi millään.


2 kommenttia:

  1. Yhdessä sisustusohjelmassa oli portaisiin laitettu ihana sisalmatto. Ei liukas, kaunis ja pyyhkien puhdistettava :) Saatavissa monissa eri väreissä, myös harmaana. T. Laura

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää! Meillä on raksasuunnitelmat ensi vuodelle. Tontti on löytynyt. Onko teillä ollut käytössä jotkin erityiset huomiovaatteet? Yritän itse tässä miettiä, mitä kaikkia on sellaisia asioita joita kannattaisi huomioida. https://mondoworkwear.com/huomiotyovaatteet/

    VastaaPoista